De vijfde ziekte By Daphne

large

De Vijfde ziekte is een kinderziekte die ook wel aangeduid wordt als Erythema Infectiosum. Het wordt veroorzaakt Parvovirus B19 virus en is overdraagbaar via vochtdruppeltjes, uit de neus- en keelholte.

Ongeveer 55% van de volwassene heeft deze ziekte als kinderziekte gehad en is hierdoor immuun en bescherm je je foetus tijdens de zwangerschap. Voor de overig 45% is het een risico in de eerste 20 weken van de zwangerschap.

Voor zwangere die de ziekte nog niet doorgemaakt hebben kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. In de eerste 20 weken van zwangerschap bestaat een verhoogde kans op een miskraam.

Met een simpele bloed test kan worden bekeken of de moeder beschermd is tegen de vijfde of niet.

Wat ik altijd tegen iedereen zeg die zwanger is, laat je testen op de vijfde ziekte, want daar is mijn wondertje aan overleden.

Een bekende van mij (die graag anoniem wil blijven) ging naar het ziekenhuis voor haar eerste echo. Zij vertelde niet te weten of ze vijfde ziekte had gehad.  Ze werkt op een kinderdagverblijf. De arts vertelde haar dat als zij de vijfde ziekte nog niet heeft gehad voor de start in de kinderenopvang, zij de besmetting in de periode voor de zwangerschap op het kinderdagverblijf opgelopen moet hebben en zo beschermd is.

Dit verhaal is niet waar!

Ik was al zes jaar werkzaam in de kinderopvang maar liep de vijfde ziekte op toen mijn weerstand een stuk slechter was ten gevolge van mijn zwangerschap. Ik ben verbaasd, dokteren die weten dat zij hier drie jaar op hoopt, eindelijk zwanger raakt door de medische wetenschap, een simpele bloedtest achterwegen laten omdat zij denken dat ze het wel heeft gehad!

In België zijn werkgevers verplicht bij risico groepen zoals medewerkers in de kinderopvang een risico analyse uit te voeren door een bloedtest. Blijkt uit deze bloedtest dat de aanstaande moeder niet beschermd is moet de werkgever voor ander werk zonder risico zorgen.

De kans is 30% dat je de vijfde ziekte doormaakt tijdens de zwangerschap. De kans is 9% dat je wondertje hieraan overlijdt. Maar als jij bij de 9% hoort bent had je het graag over willen doen met bloedtest.

Dus vraag er altijd na!

Liefs Daphne.

12046811_1052606708107057_2315503540227153025_n

 

Reacties (3)

 1. Bianca van halem

  Erg knap dat je bent begonnen met schrijven. Diep respect. Sterkte met alles in de toekomst en ik ga je zeker volgenen !!!

  Reageren
 2. Els

  Ik wist dit helemaal niet hoop dat veel aanstaande moeders dit lezen

  Reageren
 3. Henrike Laning

  Bekend verhaal, de vijfde ziekte. Er bleef altijd onduidelijkheid toen ik op een kinderdagverblijf werkte. Is het nou wel of niet gevaarlijk en hoe gevaarlijk en tot wanneer en wat zijn de risico’s enz. Het verhaal was dat alleen intensief contact met een kind dat de vijfde ziekte had, besmettelijk zou kunnen zijn. Een collega die bezig was met IVF mocht niet op het werk komen. Een collega die zwanger was en in paniek omdat de vijfde ziekte misschien heerste moest blijven werken tot er vervanging was geregeld. Misschien zou je gewoon als je in de kinderopvang werkt en zwanger bent eerst een bloedtest moeten doen, zodat je weet of het wel of geen kwaad kan. En dan preventief maar niet werken, want de vijfde ziekte is al besmettelijk voordat je het merkt aan een kind. Dus…IK ben eigenlijk benieuwd of er kinderdagverblijven zijn die een protocol hebben in zo’n situatie.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>